Tips voor tekst, afbeeldingen en video

Praktische tips voor geweldige content

Aan het eind van de dag is de content het belangrijkste. Je hebt solide, aansprekende content nodig voordat je aan de lay-out begint te werken. Jouw content bestaat uit:


  • Tekst
  • Afbeeldingen
  • Video (Niet noodzakelijk, maar zeker weten een pluspunt!)

Tekst

De belangrijkste tip: vermeld alleen wat relevant is. Richt de lezer rechtstreeks naar je tekst en breng structuur aan. Dit betekent het toevoegen van paragrafen met duidelijke subkoppen die gemakkelijk te 'scannen' zijn. Het gebruik van aanhalingstekens kan je tekst ook leuker maken.

Knoppen

Als je een lange, diepgaande tekst hebt, wil je misschien een knop 'Meer Lezen' gebruiken. Hiermee open je een overlay (of pop-up scherm) waarmee je extra inhoud kunt weergeven. Na het lezen van het korte deel, kan de lezer beslissen of hij/zij het verhaal wil blijven lezen.

“Gebruik quotes om je tekst leuker te maken."

Afbeeldingen

Een digitale publicatie zou een 'ervaring' moeten zijn. Beelden laten de ervaring tot leven komen. Fenomenale afbeeldingen zullen de lezer aansporen om te blijven lezen.


Probeer landschap (horizontaal) georiënteerde afbeeldingen te gebruiken met een resolutie van minimaal 1600 pixels breed (de hoogte wordt automatisch aangepast in schaal). Heb je geen Photoshop? Probeer de gratis tool pixlr.com.


Er zijn veel sites (zowel betaald als gratis) waar je professionele afbeeldingen kunt vinden om te gebruiken in je publicatie. Infographics en illustraties zijn ook een geweldige manier om visuals toe te voegen. Zorg er altijd voor dat er voldoende witte ruimte rondom het object op jouw foto is.


Bekijk onze blogpost met veel tips over het gebruik van afbeeldingen en sites waar je ze kunt vinden.

Video

Video's maken je publicatie echt boeiend! Je kunt ze op volledig scherm laten spelen op de achtergrond, in speciale secties op de pagina of in een overlay.


Vergeet niet dat de meeste smartphones en tablets geen achtergrondvideo's op volledig scherm ondersteunen, dus je moet altijd een fallback-afbeelding hebben wanneer je ze gebruikt. Je lezers zien de fallback als hun apparaat geen video op volledig scherm ondersteunt of als de video is afgelopen.